Namen is het centrum van de macht. In het verleden was het vooral een frontstad. Buffer tegen de begerige, allesverwoestende Zonnekoning of doorgang voor de Duitse troepen, bij herhaling moordend en brandend. Léon Degrelle liep hier school, Joodse kinderen werden hier verborgen. Het is allemaal lang vergeten want het is aangenaam vertoeven in deze stad en zijn rivieren...

 
IMG_5496_Lijncorrectiebw.jpg

station

Het oorspronkelijk station dateert uit 1863. Langs deze stadspoort vertrokken de emigranten richting Amerika en Canada om daar hun 'Namur' te stichten. Deze stadspoort zal er binnen een paar jaar compleet anders uitzien.

 
IMG_5506bw.jpg

art deco rue des Carmes

De buurt tussen het station en het stadhuis werd in 1914 verwoest. Mooie art-decogevels kwamen in de plaats. Cameo is één van de mooiste locaties van de stad.

 
IMG_5529bw.jpg

Pompe de l'Ange Place de l'Ange

De engel op dit plein verwijst naar het verdwenen café van de engel. Naast de toegang van Galerie d'Harscamp verwijst een plaket naar een schuiloord voor Joodse kinderen tijdens WO II, een zeer riskante bezigheid van Père Joseph André.

 
IMG_5540_Lijncorrectie.jpg

belfort

Het belfort is oorspronkelijk een toren uit de veertiende eeuwse stadsomwalling. Een plaket herinnert aan een fout gemikt bombardement van geallieerde vliegtuigen in 1944. Enkele honderden inwoners betaalden met hun leven voor deze vergissing, honderden gebouwen werden verwoest of zwaar beschadigd.

 
Het is aangenaam vertoeven in Namen maar weet dat hier de barbarij van de oorlog bij herhaling toesloeg.
 
IMG_5560_Lijncorrectie.jpg

Berg van Barmhartigheid

De Berg van Barmhartigheid in de Rue du Lombard. Wat een tegenstelling! In het voormalige pandjeshuis huist nu de Académie des Beaux Arts. Bewonder de Toscaanse zuilen op de binnenkoer, de Lombardische bankiers zijn niet ver weg... En neem een pauze aan het Celestijnenklooster of in het zeventiende eeuwse Maison des Tanneurs.

 
IMG_5816bw.jpg

Waals Parlement

Het centrum van de macht in het zuiden, het Waals Parlement, ligt aan de samenvloeiing van de twee grote rivieren. De omgeving is momenteel nog een grote bouwwerf maar op korte termijn worden de oevers verbonden met een mooie 'passerelle'.

 
IMG_5619.JPG

hal al chair

De 'Hal al chair' is de zestiende eeuwse hommage van de machtige slagersgilde aan het Spaanse bewind. Het slachtvee werd via het jaagpad en de rivier aangevoerd. In latere tijden fungeerde het gebouw ook als calvinistische kerk. Na WO II moest het worden heropgebouwd en ook nu is een restauratie aan gang.

 
IMG_5851.JPG

citadel

Het is Leopold I die de afbraak van de citadel, na de beslissing om de stad te demilitariseren, verhindert. De stad was door zijn ligging voorbestemd om een militaire buffer te vormen tegen de dreiging uit Frankrijk. De stad liep continu over van soldaten. Aan de voet van de citadel wachtten in houten barakken, 'les bordials', de 'madelons' op de zwalpende soldaten.

 
IMG_5697.JPG

Marché aux Légumes

Het stedelijke 'Perron' prijkt centraal op dit pleintje te midden van het historische centrum met zijn sfeervolle smalle straatjes. Ze zijn grotendeels achttiende eeuws, gebouwd na de verwoesting aangericht door de Zonnekoning en zijn ijzeren arm, Vauban. Het verderop gelegen (wapen)arsenaal, nu universiteit, is een andere getuige van dit hoofdstuk.

 
IMG_5794.JPG

félicien rops Musée

Eén van de meest beroemde Namurois is Félicien Rops omwille van zijn erotische tekeningen en schilderijen. Hij was schatrijk en kon zich deze provocaties naar de burgerij  permitteren. Wie zich niet laat misleiden ontdekt een andere Rops. Meerdere schilderijen getuigen van een grote gevoeligheid en sociale bewogenheid.

 
IMG_5749bw.jpg

kathedraal

De kathedraal is indrukwekkend: een feest van barok, glas en licht. Rubens-imitaties en een trompe-d'oeil versieren het interieur van deze voormalige jezuïetenkerk. Ooit zat ze stampvol. Léon Degrelle, Rex-leider èn grootste collaborateur tijdens WO II studeerde in deze stad en ging hier frequent naar de mis, vooraleer enkele duizenden jonge Waalse mannen de dood in te jagen aan het Oostfront.