Luik, de vurige, de rebelse stad wordt doorsneden door onzichtbare meanders van de Maas. Daar ontstond die stad van water en vuur, van definitief voorbije staalgeschiedenis. We ontmoeten Jan De Korte, wapenhandelaar, Charles Vandenhove, subliem architect, verzetshelden en andere onbekende vedetten. Onze wandeling speelt zich af tussen het mooiste & duurste station van België en het paleis van de almachtige prinsbisschop en zijn verdwenen kathedraal.

 
IMG_4716.jpg

STATION

Dit is met voorsprong het mooiste-nieuwste-duurste station van België. Vlak voor de ingang zit een plaket in de grond met de naam van de architect, Calatrava, en andere vedetten. Ongewild verzeilen we in hun gezelschap bij André Cools, die hier vlakbij in het hogerop gelegen Cointe koelbloedig werd neergeschoten in 1991. Deze locatie is om diverse redenen historisch te noemen. Begin 1961 op het einde van de nationale staking tegen de besparingen van Eyskens sr. werd het vroegere station kort en klein  geslagen. In de straatgevechten vallen 75 gewonden en later twee doden.

 
De eerste stappen om België op te splitsen werden hier gezet. Ze hebben alles te maken met de onverbiddelijke neergang van de koolmijnen.
 
IMG_5290bw.jpg

LE GRAND CURTIUS & MAAS

Na een bustrip over de gedempte meanders van de rivier, staan we hier aan het zeer bescheiden havenhuis, vlakbij de oevers van de getemde Maas. Het stadspaleis dat wapenmaker&buskruitleverancier Jean Curtius (Jean De Corte) liet bouwen laat geen twijfel mogelijk. Dit is een visitekaart uit 1600 van een zeer welvarend man, inclusief een uitkijkpost in de toren om de Maas op naderende bootjes af te speuren. Hier in de omgeving waren er al eeuwenlang kleine metaalateliers en concessies om kolen te delven.

 
IMG_5390bw.jpg

PLACE DES DEPORTES

Dit is een oase van rust met uitzicht op de groene hellingen. Schijn bedriegt: we staan vlak voor de ingang van de vroegere gevangenis. De weerstand tegen de Duitse bezetter was wijd verspreid: van de koolmijnen tot de metaalfabrieken tot de stedelijke administratie. Wie betrapt werd, kwam hier terecht. Hier vond het voorspel plaats voor het transport naar de kampen in Huy, Breendonk en Duitsland. Later, begin september 1944, wordt de stad bevrijd door Amerikanen uit Californië afkomstig.

 
IMG_4565.jpg

PLACE SAINT-BARTHELEMY

Een artistiek intermezzo: de prinsbisschoppen, eeuwenlange heersers over het kermisvierende volkje, staan hier in plaatstaal. Onwankelbaar, bekleed met werelds én religieus gezag, met een directe verbinding met Rome.

 
IMG_4573bw.jpg

COURS SAINT-ANTOINE

Dit is een pareltje van sociale woningbouw én de wonderbaarlijke redding van een hele rij authentieke historische gevels. Lokaal architect Charles Vandenhove is een naam als een klok met diverse grote bouwprojecten in Nederland en Parijs op zijn naam. Zijn renovatie van de voormalige rosse buurt tot een oase van rust, mag meer dan geslaagd worden genoemd. Het spel met zuilen en ‘carreaux’ vormt zijn handelsmerk.

 
IMG_4590bw.jpg

IMPASSE DE L’ANGE

De overgang van de rurale omgeving naar de oevers van de rivier, levert een opvallend hoogteverschil op. De vallei is slechts enkele honderden meters breed aan deze kant van de rivier. Tot aan de steile wand van de helling lopen diverse ‘impasses’. Op de hellingen groeiden in vroegere, goeie tijden zelfs wijnranken. Ook dit is een goed verborgen oase in volle stadscentrum.

 
IMG_4610bw.jpg

MONTAGNE DE BUEREN

De meest beroemde straat van de stad, de perfecte locatie voor conditietraining. 374 trappen verbinden in een hellingsgraad van bijna 30° de oude binnenstad met de Citadelle. Hogerop gekazerneerde soldaten hadden zo’n een directe verbinding met de kazerne. Compleet vergeten is het ‘Werk der Vlamingen’ voor de duizenden Vlaamse mijnwerkers, in het vroegere klooster hier vlakbij de trappen. 

 
IMG_4665.jpg

PERRON

In het prinsbisdom Luik  werd aan elke stad het recht toegekend een ‘Perron’ op te richten. Het is een zuil waar 'recht' werd gesproken, verordeningen werden afgekondigd. Midden vijftiende werd de stad  bij herhaling compleet verwoest door de Fransen, die begerig keken naar de grondstoffen van dit rijke gebied .  Het ‘Perron’ werd toen in veiligheid gebracht in Brugge.

 
IMG_5331_Lijncorrectiebw.jpg

STADHUIS & SIMENON

In de volksmond is dit gebouw ook gekend als ‘La Violette’, de naam van het oorspronkelijke gebouw, waar al vergaderd werd door de lokale elite, los van de almachtige prinsbisschop. Het interieur van dit gebouw maakt het een bezoekje waard.

Bemerk op de gevel het plaket waarmee gesneuvelde politiemannen worden geëerd.

Georges Simenon bracht het grootste deel van zijn leven in Parijs door, waar hij zeer populair was bij de ‘françaises’. Het decor van zijn allereerste populaire ‘Maigrets’ is zijn geboortestad Luik.

 
IMG_5423bw.jpg

PLACE SAINT-LAMBERT: ARCHEOFORUM

In 1789 breekt hier een lokale variant van de Franse Revolutie uit. Het stadhuis wordt overrompeld door lokale industriëlen en hun werkvolk. De gestegen broodprijs heeft het vuur in de pan doen slaan. De stad telt op dat moment al 60 duizend inwoners, de bevolking is de voorbije decennia spectaculair gegroeid. Luik komt onder Frans gezag. In 1793 beslist het revolutionaire stadsbestuur geholpen door de Franse troepen om de majestueuze kathedraal af te breken. De toren van 134 meter hoog gaat tegen de vlakte! De contouren van de kerk zijn nog zichtbaar.

 
IMG_4684_Lijncorrectiebw.jpg

PRINSBISSCHOPPELIJK PALEIS

De gevel van dit paleis is immens. Het is een visitekaart van almacht, kerkelijke en wereldse, gedurende vele eeuwen. Er zijn drie binnenkoeren, waarvan slechts één publiek toegankelijk. De zuilen zitten vol symboliek, verwijzend naar de zotheid en de dood. En wie goed kijkt, botst op exotische dieren en figuren uit de pas ontdekte nieuwe wereld…