Ook Charleroi heeft zijn imago tegen. Nochtans heeft de stad van burgemeester Magnette de voorbije paar jaar een opvallende gedaanteverwisseling ondergaan. Gedurende een wandeling ontdekken we goed verborgen geheimen van deze stad: een subliem art-deco-stadhuis, de thuisbasis van René Magritte, oorlogs- en verzetsgeschiedenis en enkele onbekende grote 'meneren'. En ook Django Reinhardt en de nieuwe jazz-iconen (Mélanie de Biasio) zijn niet veraf.

 
IMG_3348bw.jpg

STATION

Dit station is niet vervangen door spektakelarchictectuur, maar is gebleven wat het was. Een toegangspoort tot de hoger gelegen stad en de onmiddellijk aanpalende fabrieken. Het glasraam is een hommage aan het licht en de glasblazers, gespecialiseerde stielmannen beroemd tot in Amerika. Opzij pronkt een legertrommel. 

 
René Magritte speelde hier aan de oevers van het kanaal, een locatie nauw verbonden met het grote jeugdtrauma van deze meester-poseur.
 
IMG_5056.JPG

KONING BOUDEWIJNBRUG

Vanop de brug van de getemde Samber is er zicht op de nabije staalbedrijven of wat er van rest. De twee beelden van Meunier – de mijnwerker en de metaalbewerker - herinneren aan de gouden jaren. Tot de jaren ’70 rookten er tientallen schouwen, nu wacht de sloop. Werkloosheid treft vele families al generaties lang.

 

RUE J MONNET & RUE DE MARCHIENNE

Deze gietijzeren zuil van 70 ton moet een oriëntatiepunt blijven in dit stadsdeel. In de volksmond heet ze ‘de zuil van Martin’, naar de naam van de kunstenaar. Met een combinatie van regionale, Europese en privé-fondsen werd dit stadsdeel compleet vernieuwd. Een gedurfde onderneming waarvan de toekomst voorlopig nog in de weegschaal ligt. Ook andere stadsdelen worden nog aangepakt. Laat ons duimen voor de goede afloop, de stad verdient dit.

 

PASSAGE DE LA BOURSE

Grandeur uit het verleden. Hier was het aangenaam vertoeven in betere tijden. Ook luxe-warenhuis Delhaize vond hier lang geleden zijn oorsprong. Via deze mooie passage duikelen we in het nieuwe Charleroi, dat van glinsterende etalages en kledij voor mooie dames van allerlei slag. Vlakbij de ingang van de passage is nog altijd een oefening in nederigheid mogelijk. In de Heilige Antoniuskerk kan je het schilderij van Navez bewonderen: ‘Notre-Dame des Affligés/ Onze-Lieve-Vrouw-van-Smarten’.

 

 
IMG_3401bw.jpg

STANDBEELD JULES DESTREE

De man die zijn volk leerde lezen was niet Hendrik Conscience. De man die hier staat, minister van cultuur, zorgde dat in elke gemeente een openbare bibliotheek werd gefinancierd. Hij heette Jules Destree. Hij was ook advokaat in een cruciaal proces tijdens het opstandige jaar 1886. Een naam als een klok in Wallonië, in Vlaanderen compleet onbekend. In het voormalige Italiaanse consulaat klinkt binnenkort de stem van Melanie di Biasio. In 1956 klonk hier begrafenismuziek voor de slachtoffers van de mijnramp. Tutti cadaveri!

 

ROND PUNT BD AUDENT RUE ERNST

Dit rond punt mag zonder veel overdrijven het ‘Rond Punt van de vergeten genieën’ worden genoemd. Solvay is een naam die in het bedrijfsleven nog altijd klinkt als een klok. Hij was een briljante geest en startte zijn eerste chemische bedrijf in 1863 op in het nabije Couillet. Zo goed als compleet onbekend is  de naam van Georges Lemaître, de Belgische Einstein..

 
IMG_3408bw.jpg

STANDBEELD LUCKY LUKE & METRO PARC

Lucky Luke, Guus Flater & companen zijn geboren en getogen in Charleroi of liever, in Marcinelle, bij uitgeverij Dupuis. Ze zijn allemaal te bewonderen beneden in het metrostation Parc. De lokale grootschalige metro heeft alles te maken met de grandeur van het verleden. De metro richt zich in de toekomst ook naar Gosselies, waar de economische toekomst ligt. Voorlopig.

 
IMG_5075bw.jpg

MAISON DE LA PRESSE

Tijd voor een koffie in dit mooi bewaard Art Nouveau pand, ‘Het Gouden Huis’. Het werd gebouwd voor een grootindustrieel in glas uit het nabije Gilly.

 
IMG_3419_Lijncorrectiebw.jpg

PLACE CHARLES II: STADHUIS & KERK

Met lengtes voorsprong het mooiste art-deco-stadhuis van het land. Visitekaart van een rijk verleden. Bekijk de bas-reliëfs op de gevel. Achteraan en verbonden met het stadhuis staat het belfort, Unesco-patrimonium. Ook het interieur getuigt van de rijkdom die het zwarte goud èn de kolonie ooit brachten. Tijdens de oorlogsjaren spelen zich hier drama’s en heldendaden van lang vergeten vrouwen af. 

 

PLACE DU MANEGE: SCHONE KUNSTEN

Het best bewaarde geheim van de stad is de schoonheid van zijn stadhuis én de schone kunsten. Pierre Paulus is alweer een naam als een klok in Wallonië en compleet onbekend in Vlaanderen. Wel bekend is René Magritte, maar wie weet dat hij opgroeide in het nabije Châtelet? En wie weet dat men zijn geboorteregio en de trauma’s van zijn jeugd nodig heeft om zijn schilderijen te decoderen? Voor het mooiste schilderij van Magritte moet je niet in Brussel zijn. Het hangt hier verborgen in de stad.

 
IMG_5106bw.jpg

BOULEVARD SOLVAY: UNIVERSITE DU TRAVAIL

Nog zo’n verborgen geheim: hier staat het mooiste beeld van Meunier, ‘de Hamerslager’. De gevleugelde woorden van Paul Pastur, grote bezieler van deze technische universiteit, waren ‘een goed beroep is beter dan een rijke erfenis’. En vlakbij staat ‘BPS’ waar de moderne kunsten ongebreideld alle kanten kunnen opschieten.